מה לעשות בזמן אבטלה

מה היית עושה אם היית מאבד את העבודה שלך?

גם אם אין לכם הלוואות או חובות נוספים, אירוע של פיטורים יכול לטלטל משפחה.

במציאות שבה רוב הישראלים חיים ממשכורת למשכורת, כשהיציבות שלנו תלויה בהכנסה ואיום הפיטורין נמצא בכל פינה, בכל ענף ובכל מקצוע. נשאלת השאלה איך מתמודדים ומה עושים אחרי הפיטורים?

  1. נהלו את המצב – דווקא בתקופות לחוצות כמו אבטלה, הרגש עולה על המחשבה, האגו נפגע ויש לנו צורך לפצות את עצמנו על העוול שנגרם, אבל זה לא הזמן לבזבוזים, דבר ראשון צריך לעצור! לתכנן את התקופה הקרובה, היא יכולה להימשך זמן קצר או לפעמים להיגרר לתקופה ארוכה. זה הרגע להיות חכמים, רגועים ולעשות סדר בעניינים, במיוחד הכספיים, זה לא הזמן לקחת החלטות פזיזות או לחפש הרפתקאות.
  2. בנו תקציב ברור ומסודר – דווקא עכשיו חשוב יותר מתמיד לשבת כל המשפחה, לשתף את הבן זוג והילדים במיוחד אם הם גדולים. לעשות תקציב מסודר כשכל הוצאה ברורה, לבדוק איפה אפשר לצמצם ואיזה הוצאות ניתן לדחות כמו: צהרונים, מנויים שונים ועוד. זה זמן שיש בו הרבה אי-וודאות ועדיף להיות זהירים וכמה שיותר מתוכננים.
  3. דמי אבטלה – כשבונים את התקציב, יש לזכור שגם אם תקבלו את דמי האבטלה המקסימליים הם יהיו פחותים מהמשכורת שהתרגלתם לקבל עד היום.
  4. תעבדו בלמצוא עבודה – למצוא עבודה זה לא לשלוח מדי פעם מייל, זה לשבת על המחשב שעות ולשלוח קורות חיים, להפעיל קשרים עם מכרים שונים, ללמוד את השוק ואיזה מיומנויות חדשות נדרשות, לפני כל ראיון רצוי לעשות תחקיר על המקום ודרישות העבודה.
  5. כספי הפיצויים – מומלץ לא למשוך את כספי הפיצויים, כספי הפיצויים מופרשים מדי חודש לביטוח הפנסיוני שלכם, משיכת כספי הפיצויים מהביטוח הפנסיוני תקטין את גובה קצבת הפנסיה החודשית שנקבל לאחר שנגיע לגיל פרישה ביותר משליש, בנוסף נאלץ לשלם מס הכנסה על כספי הפיצויים שנמשכו או לפחות על חלקם.
  6. שמירת רצף הביטוחים – הפסקת ההפרשות לביטוח הפנסיוני בזמן אבטלה עשויה להביא לפגיעה בזכויות ביטוחיות שנצברו (כמו וותק) ואף לביטול מוחלט של זכויות מסוימות (כמו כיסוי ביטוחי – אובדן כושר עבודה וביטוח שארים למקרה של מוות. על מנת לשמר את הזכויות שנצברו ישנה אפשרות להמשיך להפריש כספים לקרן הפנסיה בצורה עצמאית, ניתן לבצע הסדר ריסק – הפקדה של תשלומים נמוכים יותר לקרן הפנסיה לתקופה מסוימת על מנת להקפיא את המצב הקיים ולהבטיח את הכיסוי הביטוחי. בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם יועץ פנסיוני כדי לוודא שאכן כל הזכויות הפיננסיות נשמרות.
  7. החזר מס – כאשר עובד מפוטר ואינו עובד בכל שנת המס, הוא עשוי להיות זכאי להחזרי מס, מכיוון שמס ההכנסה מחושב שנתית. על כן מומלץ לבצע תיאום מס ואף להתייעץ עם יועץ מס בנושא. לעתים סכומי ההחזרים יכולים להגיע לאלפי שקלים ואסור לוותר עליהם.
  8. התפתחות אישית – תקופת האבטלה יכולה להיות גם תקופה של מתנה, תנצלו את הזמן שנוצר למחשבה, תבדקו מה המטרה הבאה, חדשו קשרים עם אנשים מהעבר, תרכשו מיומנויות שישפרו את היכולות המקצועיות בתפקיד הבא כמו שפה חדשה או תוכנות מחשב מעודכנות. תבדקו אם יש קורסים רלוונטיים בלשכת התעסוקה אולי משם יבוא התפקיד הבא.
  9. מקורות הכנסה נוספים – תחשבו במה אתם חזקים, במה אתם מיוחדים, תהיו יצירתיים, תיצרו הכנסה נוספת בעזרת המיומנויות שרכשתם עם השנים. מדברים שפה נוספת – תעשו שיעורים פרטיים, אתם מציירים – תנסו למכור ציורים. תחשבו מחוץ לקופסא.
  10. מצאתם עבודה – נהדר! אל תרפו מהתקציב שבניתם, תנו לעצמכם עכשיו זמן למחשבה על איך הסתדרתם בתקופה הקשה בלי הבזבוזים ובלי הדברים שצמצמתם, מה למדתם? מה תחזירו ומה השאירו מחוץ לתקציב הבא? את כסף שתרוויחו בעבודה החדשה תפנו לחסכון, תיצרו לעצמכם יעדים ומטרות ותתחילו להגשים חלומות.

 

אחד הדברים הכי חשובים שעוזרים במשברים כלכליים זה לייצר חסכון לשעת חירום להוצאות לא צפויות או למקרים של פיטורים, כסף שכל מטרתו היא לעזור לנו בזמנים קשים, אז ברגע שאתם מתייצבים תתחילו ליצור לכם קרן חירום, שתהיה לכל צרה, שלא נצטרך אבל שנהיה מוכנים במשבר הבא.

כמו שאומרים שלא נצטרך אבל עדיף תמיד להיות מוכנים מאשר סתם להילחץ.

 

בהצלחה,

שני בלייברג

כתיבת תגובה